Hogyan fejlesszük a demokráciát jobban működőre?

Demokrácia Rt.

Korlátok

2021. január 04. - Nagy-Papa

Kicsit lassan kezd beindulni ez a blog, de azért 2020-ban sok minden volt, ami nem csak fontos, de sürgős is volt. Így ez egy kicsit csúszott. De, ahogy a MÁV-nál mondják, ami nem pontos, az késik.

Szóval. Beszéltem azért pár emberrel erről a demokrácia-izéről. Én ugye toltam, hogy jobb lenne valamilyen módon korlátozni a szavazati jogokat, pontosabban inkább differenciálni, osztályozni a szavazatokat.

Erre sokszor megkaptam, hogy "de hát pont ez a demokrácia lényege, hogy egy ember, egy szavazat, és minden szavazat ugyanannyit ér!"

Nos, ez részben igaz. Csak ugye pont ezért tart itt (a "demokrácia-izé") ahol most tart. Ezen akarunk változtatni.

A másik. Most vajon nem korlátozzák a szavazási jogot? Gondolj bele, valaki, aki akár csak egy nap híján is, de még nem töltötte be a 18. életévét, nem szavazhat. Viszont aki akár csak egy nappal is, de betöltötte, az szavazhat.

Hm. Ennyivel kevesebbet ér egy ember, aki egy nappal később született egy másiknál? Tényleg van értelme egy nap miatt kizárni valakit a szavazásból, miközben aki egy nappal korábban született (már) szavazhat?

Tudom-tudom. Valahol meg kell húzni egy határt. De akkor ez nem pont egy korlátozás? Még ha amúgy természetesnek (és akár logikusnak) is tűnik?

Vagy nézzük pl. a gyámság alatt állókat. Az ő sorsuk nem fontos? Nekik nincs közük a saját sorsukhoz? És beleszólhatnak?

OK, most jogosan mondod, hogy "de hát ők nem látják, nem tudják belátni a döntéseik súlyát"

Igen. És a zsák krumplival megvett (nem csak funkcionális-) analfabéták meg igen? Nekik simán megadjuk a szavazati jogot (teljes értékűt)?

Igen, kell valami, ami alapján ki tudjuk zárni, vagy korlátozni tudjuk azokat, akiknek nincs meg a szükséges képességük, hogy felelősen döntsenek. De hát pont erről beszélek ;)

És akkor azt a politikailag ingoványos részt már hagyjuk is, hogy olyanok is döntenek az ország sorsáról, akik soha nem laktak itt, soha egy fillért nem adóztak itt, és nem is nagyon fogják a következményeket viselni (leszámítva persze, hogy a "Párt" tömi őket lóvéval, szavazat vásárlási alapon. Ami remélhetőleg elapadna, vagy legalábbis más formában történne, ha sikerülne némi haladást elérnünk)

Szóval jelenleg is együtt élünk bizonyos korlátozásokkal. Mondjuk úgy, ráutaló magatartással el is fogadtuk ezt. De akkor miért nem egy eredményesebb rendszert használunk?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://demokracia-rt.blog.hu/api/trackback/id/tr9916371656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása