Hogyan fejlesszük a demokráciát jobban működőre?

Demokrácia Rt.

Demokrácia Rt. "Mi van..?!?"

2019. december 09. - Nagy-Papa

Hello,

Ez itt az első bejegyzés, és később vagy törölni fogom, vagy módosítom ;)

Csak azért írom le, hogy egyrészt elkezdődjön valahogy, másrészt, hogy egy helyen gyűljön az anyag :)

Szóval:

A demokráciának több, szemmel látható hiányossága van. Jogos a felvetés, hogy bízzuk szakértőkre a kormányzást, de ennek is vannak hiba lehetőségei.

Itt csak gondolatindítót tervezek, a részletes vitát, és a hiányosságok javítását sokkal szélesebb körű (társadalmi) vitának kell végigvinnie.


Lásd első körben ezt a cikket a qubiten (katt!)

Viszont a kettőt lehetne ötvözni. Hasonlóan mint egy cég esetében, igazgató tanács, felügyelő bizottság, könyvvizsgáló (+jogi ell.)

És mindegyiknek korlátozott időszakig (javasolt 2 x 2 év, hogy ne tudjanak nagyon belegyökeresedni...) lehet pozíciója. (nincs pl. örökös elnök)
És okos-szerződésekkel kell garantálni a végrehajtását.

Hogy melyik, melyik azon lehet agyalni.

Valamelyikbe kell egy (több) nép-képviseleti személy/pozíció! Akinek vétó joga van. (Leginkább a Fel.Biz-ba)
És kiegészíteni "agora"-kal, ahol a nép aktív (és értelmes) része elmondhatja, megvitathatja a dolgokat. Az agoran részt vevők szavazhatnak a nép-képviseleti személyekről.
És ezt a személyt (személyeket) olyan szavazással kell megválasztani, ahol a szavazat egy korrekciós számmal van beszorozva, pl. végzettség (kevésbé jelentős) IQ, hozzáértés az adott témához (ezt egy mini teszttel lehet mérni), stb.

(És lehet negatív pontokat is szerezni is, pl. -visszaeső- bűnöző..)

Talán lehetne egy (videó, stratégiai) játékot is tervezni hozzá, ahol ki lehetne próbálni az ötleteket. Sok felhasználó alkotna egy "minta államot" ?!?...
("Érdekközösség fókuszú: Gyakran bárki számára elérhető az interneten. Azért csatlakoznak a felhasználók, mert az érdeklődési körébe tartozó honlapot, szolgáltatást talált. Így jobban motiválni lehet az embereket arra, hogy minél inkább újra hasznosítsanak, étkezzenek egészségesen, vagy akár matematikai kihívásokat oldjanak meg.")
forrás itt

Sőt, ezt lehet használni "állampolgári oktatásra" is..

+FB post hozzászólássai itt
 

Hm, ez sem hangzik rosszul (pl. a számonkérhetőség miatt)
"Mivel Finnországban a választási programokból gyúrt kormányprogramok szinte olyanok, mint egy cég üzleti terve, amit végre kell hajtani, a választás után a kormánynak el kellett kezdenie a tesztet."

Egyelőre ennyit, ha van kedvetek szóljatok hozzá. 

De belököm majd a köztudatba intenzívebben is :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://demokracia-rt.blog.hu/api/trackback/id/tr8615345346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása