Hogyan fejlesszük a demokráciát jobban működőre?

Demokrácia Rt.

Akkor demokrácia vagy mi?...

2021. március 01. - Nagy-Papa

Sajnos még nem pörgött fel ez a téma (fórum, stb.) annyira, mint szeretném, igaz több energiát is kellene rászánnom, mea culpa, igyexem...

Pár emberrel azért beszéltem erről, és többször elhangzott, hogy "de hát az egy ember, egy szavazat a demokrácia alapja/kulcsa!"

Egyrészt ugye ezt leginkább csak gondoljuk, vagy "érezzük". És ez innentől nem annyira hivatkozási alap. De alapvetően nem is az a célom, hogy történelmi hagyományokhoz (azok minősítése nélkül) ragaszkodnék, hanem az, hogy összehozzunk (elindítsunk egy hosszú és valószínűleg rögös úton járó) folyamatot, aminek a végén lesz egy jobban működő rendszerünk a mostani helyett. Sőt, még az sem pontos, hogy a "végén", mert ez nagy eséllyel egy soha véget nem érő történet, amit mindig lehet (kell) majd javítani, de inkább fejleszteni az aktuális igényekhez és helyzetekhez igazodva.

De ami ennek a bejegyzésnek az apropóját adta, hogy a mostani "demokrácia", amit sokan alapnak, de legalábbis igazodási pontnak tekintenek (nem a magyar illiberálist...), sem olyan egyértelmű, hogy tényleg alapnak tekinthetnénk. 

És ezt nem én mondom, hanem nálam sokkal hozzáértőbb emberek, pl. ebben a kiváló cikkben:

https://qubit.hu/2021/02/28/mit-jelent-az-hogy-demokracia 

(A szerző nyelvész, a Nyelvtudományi Intézet főmunkatársa. )

Szóval még az sem biztos, hogy amire most sokan oly bőszen hivatkoznak, az annyira biztos alapokon áll-e, hogy hivatkozási alap legyen. Tehát szabadon gondolkodhatunk valami újban, valamiben ami jobban működik a hétköznapjainkban. Rajta hát! :) 

atheni_demokracia.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://demokracia-rt.blog.hu/api/trackback/id/tr2616445920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása